В Україні зменшилася популяція дельфінів

4 хвилини
В Україні зменшилася популяція дельфінів

За останні 60 років кількість дельфінів вздовж Чорноморського узбережжя в Україні різко скоротилося.

Про це розповіли в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України.

Всього в Чорному морі мешкає три види морських ссавців:

  • дельфін звичайний або дельфін-білобочка (Delphinus delphis ponticus),
  • афаліна (Tursiops truncatus ponticus),
  • морська свиня (Phocoena phocoena relicta).

З 30 травня по 5 червня в рамках проекту ЄС / ПРООН "Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи" (EMBLAS-Plus) Український науковий центр екології моря проводив польові дослідження. Загальний маршрут склав 564 км.

Вчені підрахували кількість дельфінів вздовж українського узбережжя Чорного моря - від дельти Дунаю до коси Тендри. Дельфін-белобочка є найпоширенішим видом - його нарахували 1 170 особин, проте зустрічається він рідше морських свиней, яких за 33 зустрічі нарахували 930 особин, пітому що свині живуть самотньо або в невеликих зграях, на відміну від товариських белобочек. Афалін нарахували також 930 особин, але зустріли їх тільки 13 разів.

Вчені отримали оціночні дані по щільності китоподібних в територіальних водах України: значення щільності афалін і морських свиней - 0,07 особини на кілометр квадратний, а белобочек - 0,09 особини.

"На жаль, починаючи з 1960-х років популяція дельфінів різко скоротилася і на те є кілька причин: тривалий час дельфіни були об'єктами для полювання; забруднення морів привело до ослаблення імунітету дельфінів; гідролокатори дельфіна не здатні виявити тонкі нитки рибальських сіток, через чого гине багато тварин ", - повідомили в Мінекології.

У відомстві також перерахували факти, які варто знати про дельфінів:

  • Здоров'я дельфінів є одним з показників здоров'я Чорного моря - відповідно до Директиви ЄС про морський стратегії.
  • Дельфін - єдиний ссавець, народження якого починається з хвоста, а не з голови.
  • Деякі дельфіни можуть розрізняти до 60 слів, з яких можна скласти до 2 000 пропозицій.
  • Дельфіни не живуть на самоті. Вони мають складну соціальну структуру і широкий діапазон емоцій, в тому числі почуття гумору.
  • Самка дельфіна може надати допомогу при складних пологах інший самки. В цей час дельфіни, що знаходяться поблизу, оберігаючи самку-породіллю, плавають навколо неї для захисту.
  • Середня швидкість, з якою пливе дельфін, 5-13 км / ч. Вона залежить від видів і ситуацій, деякі дельфіни можуть пересуватися зі швидкістю до 32 км / ч.
  • Під час сну тільки одна півкуля мозку дельфінів спить, інше обов'язково працює, тим самим відстежуючи небезпеки і контролюючи роботу внутрішніх органів.
  • Дельфіни плавають колами і одним оком завжди спостерігають за тим, щоб до них не підкралися хижаки. Через певний відрізок часу вони починають плавати в зворотну сторону і спостерігають вже іншим оком.
  • Дельта Дунаю вважається однією з зон, критично важливих для розмноження, харчування та міграцій дельфінів відповідно до рішення сторін Конвенції про біорізноманіття 2018 року.

У міністерстві також нагадали, що жоден дельфінарій не може забезпечити необхідні умови проживання для цих тварин.

"Тварини живуть в обмеженому просторі, не зберігається соціальна структура і вони не можуть проживати сім'ями як на волі, у тварин слабшають природні інстинкти, погіршується самопочуття від постійного перебування в хлорованій воді", - підкреслили в Мінекології.

За інформацією відомства, в Україні діє близько 19 дельфінаріїв, в яких містяться близько 80 морських ссавців: дельфіни, морські котики, морські леви і моржі.



Читайте также