Найбільша колонія королівських пінгвінів зменшилася майже на 90%

2 хвилини
Найбільша колонія королівських пінгвінів зменшилася майже на 90%
Міжнародна група біологів повідомила про різке скорочення колонії королівських пінгвінів (Aptenodytes patagonicus), що мешкає на острові Кошон, розташованому на південному заході Індійського океану. За словами вчених, число птахів зменшилася через комбінації факторів, один з них - глобальне потепління. Стаття про проблему опублікована в журналі Antarctic Science.

Автори нового дослідження вивчили королівських пінгвінів, які живуть на одному з островів архіпелагу Крозе. Згідно з підрахунками 1980-их, ця група була найбільшою в світі колонією Aptenodytes patagonicus і другий за чисельністю колонією пінгвінів в цілому. Тоді в ній налічувалося близько двох мільйонів птахів і до 500 тисяч племінних пар, зараз таких пар лише 60 тисяч.

Сокращение колонии / © <span style=font-family: "Open Sans", Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 12px; text-align: right;>Henry Weimerskirch</span>
 
Острів Кошон безлюдний, в останній раз група вчених відвідувала його в 1982 році. Автори роботи порівняли дані фотографій з вертольота, зроблених в 1960-их і 1980-их, з супутниковими зображеннями 1988, 2005 і 2015-2017 років. Щоб обчислити, де живуть птахи, вчені оцінили площа острова, не зайняту рослинністю: відомо, що королівські пінгвіни поселяються на плоских або злегка пологих вільних просторах. Щільність колоній зазвичай становить від 1,6 до 2,2 птахів на квадратний метр. Біологи з'ясували, що вільні від рослинності простору, які підходять для розмноження птахів, значно скоротилися.

При цьому групи пінгвінів на інших островах в цьому районі зберегли колишні розміри або збільшилися. Дослідники вважають, що острів Кошон постраждав не тільки через глобальне потепління, а й через низку унікальних для нього факторів. Можливо, частково в цьому винен диполь (нерегулярне коливання температур) Індійського океану 1997 року. Частина пінгвінів могла переселитися ближче до берегів острова, утворивши свої невеликі колонії. Також птахи могли стати жертвами хвороб або хижаків інвазивних видів.

Розібратися, чому колонія на острові Кошон зменшується, допоможуть подальші дослідження, в тому числі експедиції. Біологи відзначають: хоча число птахів почали скорочувати близько 20 років тому, цей процес все ще триває, - можливо, його причини зберігаються досі.

Раніше дослідники попереджали, що до кінця XXI століття можуть сильно зменшитися популяції інших видів пінгвінів - імператорських і Аделі. Колонії птахів скорочуються через танення льодів і зростання температури води: дуже тепла вода не дозволяє пінгвінам розмножуватися.

Читайте также